Locuri de vizitat în Țara Codrului

Particularităţile Țării Codrului sunt vechile Biserici de lemn, prezente în fiecare localitate, construite, majoritatea, după modelul maramureşean, dar și noile Biserici și Mănăstiri ortodoxe de piatră și cărămidă care au un decor interior extraordinar.

Printre acestea se află Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii” Măriuș, “Mănăstirea Sfânta Maria Magdalena din Oarța de Sus, Mănăstirea de lemn greco-catolică Băsesti, Biserica de lemn din Nadiș, Biserica de lemn din Ortița, Biserica de lemn din Bicaz și Biserica de lemn de la Buzești.

Cel mai important loc din istoria României este în Țara Codrului, la Băsești.

Mică Romă de la poalele Codrului cum o numeşte dirijorul Valentin Băinţan, unde Iuliu Maniu mergea ca la Meca română și unde melodia „Mai am un singur dor”, pe versurile lui Mihai Eminescu, a fost compusă de Guilelm Șorban, când avea 20 de ani, în noiembrie 1896, în casa rudei și protectorului său George Pop de Băsești, la pianul Elenei Hossu Longin și dedicată acesteia: „în semn de profudă stimă, Doamnei Elena L. Hosszu”. Este vorba despre Casa Memorială „George Pop de Băsești”  recent restaurată, care este o bijuterie arhitecturală și are o simbolistică deosebită în sufletul românilor. Aceasta a aparţinut marelui om politic, Președintelui Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, George Pop de Băsești.

Alte locuri frumoase de vizitat în Țara Codrului ar mai fi:

  • Teiul Unirii și Biserica Greco-Catolică din Băsești
  • Poiana cu Ghiocei de pe Vârful Lespezi, Culmea Codrului
  • La Mociri – Lunca cu lalele pestrițe din Rodina
  • Lanul de Lavandă din Țara Codrului
  • Lacul (barajul)  Hodișa
  • Curtea fostului baron Bornemiszta din padurea Asuajului
  • Crucile celtice din Ariniș
  • Tumulii Dacici din Oarța de Sus
  • Ruinele castelului Péchy din Țicău
  • Casa muzeu Ion G. Muscel din Lucăcești
  • Căminul cultural „Petre Dulfu” din Tohat
  • Centrul de cultură și artă de la Ulmeni

 

  • Muzeul Satului, Oarța de Sus – scurta prezentare in memoria fondatorului Traian RUS 

„Existența acestui muzeu este un proiect al profesorului de istorie Traian Rus, născut în Chelința, stabilit în satul Oarța de Sus, comuna Oarța de Jos, unde, în calitate de dascăl și director de școală, a educat multe generații timp de 40 de ani.

Un adevărat cronicar al vieților trecute pe drumul anilor și autor al celor doua volume ale “Poveştilor din Ţara Codrului”,  scriitorul Traian Rus a dorit să lase dovezi ale inteligenţei, hărniciei, bucuriei de a trăi întru Hristos a codrenilor. A reînviat obiceiuri, a adunat obiecte ca să arate generaţiilor care vor urma că codreni se trag din Dacii Liberi. Prin ce a realizat de-a lungul timpului, Traian Rus rămâne în conştiinţa oamenilor şi în Istoria judeţelor Maramureş, Sălaj şi Satu Mare, unde a participat deseori la activităţi culturale sub egida Asociaţiei “Bodava”.

Muzeul funcționează într-o gospodărie țărănească autentică Țării Codrului.

Ajutorul financiar pentru intrarea în posesie a clădirii, cât și cheltuielile prin hățișul birocratic de intabulare au fost făcute de către un fiu al satului, care nu a uitat de unde a plecat, inginerul Alexandru Tămășan, stabilit în Cluj-Napoca. Sătenii s-au alăturat și ei cu tot ce aveau ca amintiri de la străbuni donând fiecare ce a avut: ladă de zestre, război de țesut, diferite lucrări artizanale făcute cu acul ori țesături, veselă din lut și fotografii.

Toate activitățile culturale legate de anumite sărbători se desfăsoară în acest muzeu.

  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orțița

Povestea biserici pornește din negura timpului pănă-n zilele noastre.
Biserica  impresionează atât prin masivitatea lemnului, cât şi prin decoraţiile în relief existente sub streaşină, de o parte şi de alta a tindei şi a naosului. De o valoare artistică deosebită la acest monument este pridvorul cu stâlpi masivi şi forme monumentale. Arta şi-a pus amprenta, de asemenea, şi asupra peretelui de vest al tindei, cu o adevărată suită de frize ornamentale, adânc cioplite în lemnul de stejar şi armonios realizate în spaţiu.

Pentru filmări video vă invităm să ne vizionați canalul nostru de YouTube:

Pentru mai multe fotografii ne găsiți pe rețelele noastre de socializare Facebook și Instagram.

Nu uitați să vă abonați și să ne apreciați postările.

Împreună vom face mai cunocută Țara Codrului.