Povestea costumului popular al Mirunei Maxim

Posted On :

Costumul are o valoare inestibabilă pentru Miruna.

Aceasta îl poartă cu mândrie de câte ori are ocazia, la orice eveniment din Țara Codrului, cât și la Dantu’ de la Șură care este organizat în fiecare an la Soconzel, unde am și întâlni-o de-atlfel, și am avut onoarea să o fotografiez. Așa am descoperit povestea acestui minunat costum codrenesc.

Miruna MAXIM este o mândruță din Soconzel în vârstă de 27 de ani foarte pasionată de toate costumule populare românești, în deosebi de cel codrenesc.

Miruna este studentă în cadrul masterului de Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Costumul pe care îl poartă în aceste fotografii a fost făcut de stră-stră-bunica sa, Maria GOSTE, din localitatea Soconzel, județul Satu-Mare.

În fotografia de mai jos o avem în mijloc pe Maria (mama) GOSTE, cea care a creat costumul, iar cealaltă femeia este fiica acesteia, tot cu numele de Maria, adică stră-bunica Mirunei. Fetița din fotografie este fiica Mariei (fiica) care din păcate a decedat la doar 17 ani, de aceea costumul îi revine nurori, bunica Mirunei.

Bătrânul din fotografie este stră-stră bunicul Mirunei, celălalt bărbat fiind stră-bunicul, iar micuțul băiat este bunicul ei.

Mai jos avem o fotografie în care îl regăsim pe bunicul Mirunei, la o vârstă mai înaintată, împreună cu aceasta, când era mai mică, și cu familia: mama, tata și fratele. Costumul provine deci din partea tatălui implicit a bunicului.

Meșterița Maria GOSTE a făcut acest frumos costum popular pentru fiica sa, care la dăruit pe urmă norei Ana MAXIM (bătrâna din fotografia de mai sus). Aceasta din urmă la dăruit mai departe norei sale Gabriela MAXIM, mama Mirunei. Astfel a ajuns costumul acestei frumoase domnisoare din fotografiile mele.

Din păcate, Miruna se bucură doar de spăcel, care este la cea de-a patra generație care îl poartă, și de restul elementelor ce cuprinde acest costum poopular. Pindileul nu a rezisat în timp. Însă și cel pe care îl poartă Miruna este tot unul vechi. Acesta i-a fost oferit de o mătușă din partea mamei. Mama Mirunei s-a ocupat de restaurarea spăcelului care a necesitat mici ajustări. O bucată de pânză veche a fost adăugată la acesta. Zadia a rămas intactă, la fel ca zadia de după cap și laibărul.

Spăcelul are o vechime de peste 100 de ani. Este confecționat din doi lați de pânză care este țesută în război, urzeala este din bumbac iar bătătura din cânepă. La gât este despicat având nasturi și găici (butoniere) în pânză. Mânecile sunt făcute dintr-un lat de pânză pe verticală și se termină cu un pumnășel încheiat cu nasturi și găici din fitău (fir mai subțire ca bumbacul). Fiecare pumnășel este încrețit cu acul cu fir de bumbac. Între cusături sau făcut rombulețe cu vârful creionului, operația numindu-se ploibăzit, ploibaz i se spunea creionului. Pumnașelul se încheie cu mănășitul care se face cu acul de cipcă. Umerii sunt cusuți cu mâna în formă de rupturiță. Între mânecă și partea din față este introdusă un IC adică o bucată de pânză care ajută la legeritatea mânecii. Motivele și simbolurile folosite sunt coarne de berbec, romburi, valuri, copăcei, cruciulițe și copacul vieții. O bucată de pânză veche a fost adăugată la acesta.

Pindileul este făcut dintr-o pânză veche iar cipca este din bumbac cu colțișori și mânușită (făcută manual) la poalele căruia sunt trei prinsori făcute simetric. Acesta se păstrează legat bine cu ață pentru ca pliurile să rămână bine formate.

Zadia este confecționată dintr-o pânză finuță și vopsită din scorbură de copaci sau plante, prin fierbere, cum se proceda la aceea vreme.

Laibărul este din barchon (catifea) negru având pe el motive florale cu o cromatică de verde, roz, galben roșu, și albastru.

Costumul conține și o zadie de după cap din lână care se poate folosi peste umeri în sezonul rece.

Videoclip costum popular Miruna MAXIM

Descrierea detaliată a acestui costumului popular a fost făcută cu ajutorul doamnelor Gabriela MAXIM și Malvina MADAR din Soconzel, județul Satu-Mare. Cu această ocazie le mulțumesc și le felicit pe aceste aceste doamne minunate, pentru participarea lor la perpetuarea portului popular codrenesc. Miruna, iți doresc mult succes în tot ce vei intreprinde în viață. Mulțumesc încă o dată pentru că mi-ai permis să te fotografiez și să transmit mai departe povestea ta.

PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ TUTUROR!

 

Categories :

Tags :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *